Wednesday, February 22, 2012

Vaatekokosi kertoo rintaliivikoostasi / Your size in clothing says something about your bra size

Monet hoikat naiset tuntuvat käyttävän rintaliiveissä ympärysmittaa 75. Tämä on kuitenkin harvoin oikea mitta hoikalle naiselle.

Vaatekokoja 32-36 käyttävän tulisi käyttää useimmiten kokoja 55-65. Tämä on toki karkea arvio, mutta voit tarkistaa sen oikeellisuuden mittaamalla rinnanympäryksesi. Tämä tapahtuu niin, että otat mittanauhan ja asetat sen rintojesi alle niin, että se on vaakasuorassa sivusta katsottuna. Sen jälkeen otat uloshengittäessä tiukan mitan. Tämä mitta antaa useimmiten hyvän ohjenuoran siihen, mikä ympärysmitta sinun tulisi valita. Pyöristä mittatulos lähimpään viiteen senttiin: useimmiten alaspäin pyöristäminen antaa oikean mittatuloksen.
7 Temptations Lingerie

Nyt saatat ehkä miettiä: Miten voin olla rintaliiveissä, joiden mitta on otettu ensin tiukasti ja sitten vielä pyöristetty alaspäin? Tähän onkin yksinkertainen vastaus: rintaliivien ympärysmitassa on elastaania, ja se aiheuttaa sen että liivi venyy. Mikäli tätä ei ota kokoa valitessa huomioon, pukee päällensä aivan liian löysät liivit.

Liivien venymiseen on muutamia poikkeuksia: tietääkseni La Senza, What Katie Did ja Elle MacPherson ovat sellaisia rintaliivimerkkejä, joiden liiveissä ei ole juurikaan joustoa. Näitä rintaliivejä valitessa kannattaa ympärysmitta ainakin pyöristää ylöspäin ja mahdollisesti vielä ottaa isompi koko.

Jos kokoa 32-36 käyttävän naisen tulisi käyttää alle 70 sentin ympäryksellä varustettuja liivejä, entäpä sitten muiden? Tähän on toki mahdotonta antaa mitään absoluuttista vastausta, sillä naisten ruumiinrakenne, luusto ja mieltymykset vaatteiden ja rintaliivien tiukkuudesta vaihtelevat. Koot 70-80 ovat kuitenkin siis keskivertonaiselle (joka on usein ylipainoinen) sopivia rintaliivikokoja; ne sopivat naisille, joilla on kunnolla rasvakerrosta tai voimakas luuston rakenne. Itse käytän useimmiten rintaliivinympäryskokoja 90-95, vaikka mittani rinnan alta on reilusti yli 100 cm. Joku tiukempiin ympäryksiin mieltynyt samankokoinen voisi käyttää vaikkapa kokoa 85!

In English: Your clothing size reveals something about the bra band size you should be wearing. I think that hardly ever a woman who wears a UK-clothing size 12 or smaller should wear a band bigger than 32. There of course are exceptions because women have different kinds of body shapes and frames and preferences for the tightness of  their clothes and bras. But I do think that if you're slim, under the clothing size 12 and are currently wearing a bra band 32 or bigger, you should definately check your right bra band size.

What Katie Did: Glamour
The best way to check your bra band size is to measure yourself. I have read that Sophisticated pair has a calculator that gives a nice band size. When you're using EU-sizing (centimeters instead of inches) it's easier to just measure yourself tightly and then perhaps to round it into a smaller number. But as the UK-band sizes are calculated a bit differently, I suggest the help of a calculator in that. Alternatively you can measure your cm-size and than use a conversion chart to see what is the right size in inches.

Some brands have very tight bands. What Katie Did, La Senza and Elle MacPherson are brands that don't have a lot stretch to them. In those brands I think it would be ok to add inches to your measure when determining your band size. What Katie Did does have some advice on this on their website. Otherwise I don't think you should be usually adding inches at all to your measure.

An average sized woman (who can be overweight, too) can easily wear band sizes 32-36. I think everything above that is a very plus size -territory. I personally measure over 100 cm underbust, but wear 40-42 bands. Someone my size who preferes tighter bands could easily wear a 38 band! And I'm definately very overweight and very much plus-sized.

11 comments:

 1. This is really cool, I have a bunch of Finnish friends I'm going to send this to!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh, you do? Thanks a lot and please do send this to them. :-)

   Delete
 2. Asiaa! Minua on oikein alkanut ärsyttää, se, että lähes kaikki ystäväni käyttävät väärän kokoisia liivejä. Eräskin hyvinhyvin hoikka ystäväni käyttää ympärysmitaltaa kokoa 80! Oikeampi koko olisi varmaan 70 (hän on kuitenkin rinnanympärykseltään yllättävän "iso" vaikka rasvaa ei ole juuri ollenkaan). Tekisi mieli ottaa ystäviäni kädestä ja viedä rintaliivikauppaan ja etsiä heille sopivat liivit! Jotenkin tuntuu vain, että alusvaateasiat ovat sen verran intiimejä, etten voi alkaa opastamaan oikean kokoisissa liiveissä, vaikka mieleni tekisi kuinka!
  Vaatekokoni on usein joku 36, mutta välillä on otettava 38, jotta rinnat mahtuvat mukaan, rintaliivini ovat kokoa 65E/F :)

  Jonain päivänä minä vielä ängen näiden ihmisten mukaan rintaliiviostoksille ja kiikutan sovituskoppiin oikean kokoisia liivejä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ymmärrän tilanteen! Toisaalta ystävilläsi voi olla huonoja kokemuksia suomalaisten alusvaateliikkeiden "asiantuntija-avusta", koska ainakin minun kokemukseni mukaan he ovat joko ahneita tai tietämättömiä.

   80 on varmasti aivan liian iso hoikalle naiselle, sillä minäkin tarvitsisin joistakin liiveistä koon 85 ja voisin jopa mahtua kokoon 80. Ja kuten kuvista näkyy, en ole lähellekään hoikkaa. :-D

   Alusvaatekaupoille lähtemisen voisi yrittää tehdä sellaiseksi kivaksi tyttöjen luksusjutuksi, jos ystäväsi vain sellaiseen taipuvat. Silloin kun kokoja on tarpeeksi tarjolla, se todella on luksusta! :-)

   Delete
  2. Vielä tarkennus: en siis tarkoita, että kaikki suomalaisissa rintaliiviliikkeissä työskentelevät olisivat ahneita tai tietämättömiä, vaan tämä on ollut minun kokemukseni joka kattaa tuskin edes prosenttia Suomen liiviliikkeiden työskentelijöistä. :-)

   Delete
 3. jep, näitä riittää..Viime kerralla kuultua: "Noh eikös noi 70DD olis ihan sopivat?? "No ei ole, ympärys on liian iso mulle, kato nyt nää menee heti kiinni vikaan hakaseen ja tänne mahtuu helposti pari sormea väliin" "Joo, mutta muista aina, että aluks täytyy laittaa ekaan hakeeseen kun ne venyy" Joooh... Niin ne venyy ja ne on jo nyt ehkä jopa isot vikassa hakasessa.. Toinen yleinen vastaus on: "Voih, ootpas sä pieni, meillä oli kerran ympärysmitalta 65 ja mietittiin, että kenelle ne menee! Ja vielä F-kuppi!!! Voi kamala mikä koko!"

  Täytyy katsoa, joskos saisin jotenkin ystävät taivuteltua kunnon liikkeeseen mun kanssa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kuinka ikäviä kommentteja. :-( Ei naisten tulisi tuntea olevansa vääriä rintaliiveihin, vaan rintaliivien vääriä. Sitäpaitsi 65 on oikeastaan ihan normaali ympärys, meille vain myydään niin surkeasti sovitettuja liivejä että sitä luullaan pieneksi. Toivon kovasti, että ajat paranevat!

   Delete
 4. Jep.. Mä harrastan aika usein sitä, että kierrän ketjuliikkeissä kysymässä onko heillä ympärystä 65, vaikka tiedän, että jos on, niin kuppikoot ovat AA:ta tai A:ta. Mutta olen ajatellut, että jonain päivänä liikkeissä tajutaan, että 65 on ihan normaaali koko ja sille olisi kysyntää. Näin on nyt tapahtunut Lindexissä, josta löysinkin itselleni hyvin istuvat rintaliivit kokoa 65F :) Ja jos kokovalikoimat laajenevat, niin ehkäpä naisetkin alkaisivat käyttää oikean kokoisia liivejä, jos niitä voi vaivihkaa käydä ostamassa H&M:ltä yms.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihan hyvä taktiikka! Olen itse jotenkin niin uupunut tähän asiaan, etten jaksa enää antaa suoraan palautetta. Olkoon tämä blogi minun palautteeni. :-)

   Lindexistä olen minäkin löytänyt joskus itselleni F-kuppia, mutta se onkin minulle aivan liian pieni. Tämä oli joskus silloin, kun kuvittelin että F on valtava ja siihen on vain rintansa tungettava... :D

   Ja ehdottomasti pitäisi ketjuliikkeistäkin saada näitä "outoja" kokoja. Rintaliivien koot eivät esimerkiksi H&M:ssä ole yhtään linjassa niiden vaatekokojen kanssa. Ne naiset, joille H&M:n vaatteiden pienehköt koot ovat yleensä sopivia, käyttäisivät varmaankin lähinnä ympäryksiä 55-70.

   Delete
 5. Sinulla on ihana blogi!

  Minullakin on huonoja kokemuksia suomalaisista alusvaateliikkeistä. Rinnanalusmittani on noin 75 cm, mutta isorintaisena olen todennut, että oikea ympärys on 65, muuten eivät rinnat saa riittävästi tukea. Alusvaateliikkeissä minulle on kuitenkin tyrkytetty kokoa 70 ja jopa kokoa 75! Valikoimatkin ovat kyllä huonot: ympäryksellä 65 varusteltuja liivejä ei paljoa löydy, ja kuppikoot loppuvat aivan liian aikaisin.

  Eräässä liikkeessä myyjä ensin haukkui lyttyyn edellisen liikkeen, jossa olin käynyt, kuulemma ulkomaisilta merkeiltä ei yksinkertaisesti löydy liivejä meille pienirunkoisille mutta isorintaisille. Kävipä kuitenkin niin, ettei tästäkään liikkeestä löytynyt mitään, vaikka tarjolla olikin "laadukkaita suomalaisia merkkejä". Totesin, että täytynee jatkossakin ostaa liivit ulkomaisista nettikaupoista. Myyjä melkein suuttui tästä - eihän nettikaupoista voi mitenkään löytää hyviä liivejä, kun ei voi sovittaa! No onhan siinä sovittamisessa ja palauttamisessa melkoinen rumba, mutta pitäisikö sitten ostaa kivijalkaliikkeistä liivejä, joissa on joko liian pieni kuppi tai liian iso ympärys?

  -Venla/30H

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos palautteesta! Onpa kiva kuulla, että tämä kirjoitteluni tuottaa iloa jollekin. :-)

   Suosittelisin, että jätät nuo suomalaiset asiantuntemattomat liikkeet omaan arvoonsa. Alan itse olla niihin niin suuttunut, etten tiedä miten päin olisin. Sen olen päättänyt, etten aio enää olla kiva asiakas: jos minulle yritetään myydä huonosti istuvat liivit, sanon sen.

   Aion tästä lähtien myös ihmetellä suureen ääneen, miksi liikkeisiin otetaan vain naurettavan pieni valikoima kokoja kun merkeillä olisi valikoimaa vaikka kuinka. Suosittelen sinulle samaa: toivotaan, että pienistä puroista syntyisi suurempi virta. Ennen kaikkea: en kanna näihin liikkeisiin enää penniäkään rahaa.

   Meidän ei tarvitse tuntea olevamme vääränkokoisia vain sen takia, että monen suomalaisen rintaliivikauppiaan- ja myyjän kokotuntemus on hävettävän surkea.

   Delete