Friday, January 4, 2013

Tarkista, istuvatko rintaliivisi oikein / Just a quick check to see if your bra fits correctly

Esittelen nyt 3 yksinkertaista keinoa, joilla voit tarkastaa istuvatko rintaliivisi oikein. Aiheesta on kirjoitettu useampia postauksia, mutta halusin yksinkertaistaa vielä enemmän ja kiinnittää huomion kolmeen omasta mielestäni tärkeimpään istuvuusseikkaan. Mikäli haluat lukea aiheesta enemmän, lue ainakin Boosauruksen, By Babys Rulesin, FullerFigureFullerBustin ja Thin and Curvyn blogipostaukset aiheesta.

1. Onko rintaliiviesi keskiosa kiinni rintakehässä?
Katso kohtaa, jossa kaarituet kohtaavat toisensa rintaliivien välissä. Tämän kohdan tulisi olla tiukasti kiinni rintakehässäsi! Mikäli näin ei ole, rintaliivit eivät ankkuroidu kunnolla kehoosi eivätkä tue tarpeeksi. Tarvitset isomman kuppikoon ja kenties myös pienemmän ympäryksen. Mikäli keskiosa on vain noin yhden sormen paksuuden verran irti rintakehästäsi, 1-2 kuppikokoa todennäköisesti riittää. Mikäli keskiosa ei ole lähelläkään rintakehää, olet täysin väärässä koossa.
      Hyvin istuvat kaarituelliset liivit ovat aina kiinni rintakehässä keskiosan kohdalta! Tämä sääntö ei päde kaarituettomiin liiveihin: tarkista niissä istuvuutesi kohdista 2 ja 3.

2. Onko rintaliivien ympärys sivusta katsottuna vaakatasossa?
Jos katsot sivusta tai takaa rintaliiviesi ympärystä, se ei saisi nousta niskaa kohti. Sen tulisi olla vaakatasossa. Mikäli ympärys nousee, tarvitset pienemmän ympäryksen. Mikäli ympärys tuntuu nousemisesta huolimatta liian tiukalta, tiukkuuden tunne saattaakin yllättäen johtua liian pienistä kupeista.
     Mittaa rintojesi alta tiukka mitta ja pyöristä se alaspäin. Tämä on se ympärys, jota sinun tulisi korkeintaan käyttää! Riippuen rintojesi painosta ja omasta rasvakerroksestasi voit käyttää myös huomattavasti rinnanalusmittaasi pienempää ympärystä.
     Edit: Kommenteissa tulikin mainiosti esille, että normaalisti senttimetrimäärästä kannattaa vähentää noin 10 senttiä ja käyttää sitä kokoa tai vaihtoehtoisesti mitata tuumissa. Eli jos mittasi rinnan alta on vaikkapa 82, sinun kannattaa aloittaa oikean ympäryksen etsiminen koosta 70 tai 75! Voi olla, että sinulle sopii myös koko 65. Tämä on se asia, jossa lähes kaikki suomalaiset rintaliiviliikkeet tekevät virheen ja valitsevat liian ison ympäryksen.
     Tähän istuvuusongelmaan liittyy usein myös se, että olkaimet painavat. Toisin kuin usein kuvitellaan, isot rinnat eivät tarvitse kovinkaan leveitä olkaimia. Tiukan ympäryksen ja kaaritukien pitäisi kantaa suurin osa rintojen painoista, ei olkainten!

3. Pursuavatko rintasi kupeista yli tai pelkäät niiden putoavan kupeista?
Tarkista ensin kohta 1. Koko rintakudoksen tulisi olla kaaritukien sisällä kupissa. Full cup-liiveissä ei ole tarkoitus saada rintavakoa! Matalissakin plunge- tai balconette-mallisissa liiveissä rinnan tulisi muodostaa kaunis, yhtenäinen muoto epämääräisen puristavan rintavaon sijaan.
     Rinnat voivat pursuta myös sivusta. Kokeile silloin isompaa kuppia niin että kaikki kolme kohtaa ovat kunnossa, ja jos se ei auta, etsi liivejä joissa sivuosa on korkeampi.

Usein kiinnitämme huomion asioihin, jotka eivät välttämättä anna oikeaa kuvaa rintaliivin istuvuudesta. Oli istuvuusongelmasi mikä tahansa, tarkista ensin nämä kolme asiaa ja korjaa ne. Mikäli ongelmasi (kuten vaikkapa löysyys kupissa tai rintaliivien epämukavuus) on edelleen olemassa, ongelma voi olla rintaliivin mallissa tai siinä, ettet ole pukenut rintaliivejäsi päälle oikein.

Nyt kun olet tarkistanut rintaliiviesi istuvuuden, pyydän sinua kirjoittamaan kommenttiboksiin, mikä oli tuomiosi rintaliiviesi istuvuudesta. Mikäli haluat lisäapua, voit kysyä minulta kommenttiboksissa ja autan mielelläni!

In English: I know there are loads of posts around on this subject, but I wanted to simplify even further and to have this post in Finnish as well. Read more on the subject from Boosaurus, By Babys Rules, FullerFigureFullerBust ja Thin and Curvy just to name a few great articles on the same subject. 

My point of view is a bit different, though. I often get concerned messages from readers who have all sorts of bra problems, like uncomfortable bras, sore spots, looseness in the cups etc. Very often those things can be cured by checking the basic fit with my three simple steps and by putting your bra on properly. If the fitting tips and putting your bra on correctly don't help, it could be that the bra just isn't right for you and you should look for different styles. Now, on to the three questions, that should tell whether you are wearing the right size. 

1. Is your central gore flat against your sternum?
I find that this is propably the most important thing in wired bras. The central gore should be anchored to your sternum and you should not be able to fit your fingers inside the bra at the central gore. If the central gore isn't anchored well, you're not getting the support you need. It means you're wearing a too small cup and possibly a too big band as well. If you can put just one finger between your central gore and sternum, the chances are 1-2 cups bigger might be enough. If there's a bigger gap, you propably need a lot bigger cups than the ones you are wearing.

2. Is the band level with the floor?
Check the side and back view from a mirror. Is it in level with the floor and doesn't ride up at any point? If it rides up, you need a smaller band. Measure your underbust tightly in inches. That should be the band you are wearing or very close to it! If you measure, say, 31 inches, you could wear 30 or 32 bands depending on your breast weight and the desired support level. We are all individual, and some women find they need a bigger or smaller band than their measures suggest. That's ok as long as you've had your measurements as a starting point!
     This problem is often combined with straps digging in, which basically also means you need a smaller band (and often a bigger cup). You don't need very wide straps even if you have big boobs, because the band and the wires are the ones that should carry the weight, not you're straps.

3. Are your breasts bulging out of the cups or are you afraid they'll pop ot if you bend over?
Even in half cups and other low cut bras you should feel well supported and stay inside the cups! If you have this problem, you need a bigger cup. It's also very common for women to wear full cups and still get cleavage in them. Full cup should be a bra that cover your breast tissue completely or almost completely, so chances are you're wearing a too small cup! If you want clevage, opt for half cups and plunges that have a cut meant to create cleavage.
     Also, you could be bulging from the sides instead of getting a quadraboob. You should first get a bigger cup, and if that doesn't help, try bras with more side coverage.

Now that you have checked your bra fit, comment below, did your bra pass this test? :-)

19 comments:

 1. It really didnt! I have all of the above problems. I've added back inches when I've gained weight when perhaps I shouldn't. I need some new underwear unfortunately over an F I've found to be very expensive x

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh, well now you're on the right track! Where are you located? How much do you measure underbust (tightly) and overbust? (loosely)? :-)

   Delete
 2. Hyvä ja tarpeellinen postaus! On kuitenkin tärkeää muistaa mitattaessa ympärystä että tuumakoossa mitattuna esim. 30" tarkoittaa juurikin tuota mittaa myös liivikoossa jos puhutaan brittiläisistä koista, esim. 30 f. Jos mittaat ympäryksesi senttimetreissä voit vähentää siitä n. 10 senttiä. Oma mittani senteissä on 75 josta vähennän tuon kymmenen eli käytän eurooppalaisista koista yleensä 65:ta :) oliko tarpeeksi sekavaa? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä lisäys! Olen puhunut tästä aiemminkin ja suosittelen muun muassa mittauspostauksessani mittaamaan suoraan tuumissa, kun sellainen mahdollisuus useimmissa mittanauhoissa on. :-)

   Delete
 3. Hyviä pointteja! :)

  Rinnanalusmittani on 84 cm ja olen käyttänyt *aina* 75-ympärystä, koska "perinteisesti" suositeltu 80 on tuntunut päällä naurettavan isolta. Kun ennen nykyisiä loistavia liiviverkkokauppoja ei vain ollut tarjolla vaihtoehtoa pienempi ympärys+isompi kuppi, oli aina pakko ostaa sitä 75D:ta, käyttää heti alussa viimeisiä hakasia ja ommella ympärystä pienemmäksi, joskus montakin kertaa kun liivit löystyivät.

  Hassuinta on ehkä se että nyt kun kuppikoko- ja ympärysmittavalikoimat ovat kasvaneet huikeasti, voin käyttää joissakin liiveissä (esim. Freyan Decot) jopa 70-ympärystä ja shiftailla kuppikokoa liivimallin mukaan (F/G/H), vaikka olen ainakin 15kg painavampi ja varmasti rinnanalusmitaltakin ihan eri kaliiberia kuin ostaessani ensimmäiset liivini 75-ympäryksellä :D

  Ei tosiaan kannata säikähtää vaikka se hyvältä tuntuva ympärysmitta olisi 15 senttiäkin omaa pienempi, kunhan ei hierrä ja tuntuu tukevalta päällä. Ja riittävän tiukalla ympärykselläkin jotkut liivit näyttävät nousevan selästä, mutta se näyttäisi johtuvan enemmän ko. mallin huonosta leikkauksesta (ympärys saumattu nousevassa kulmassa kupin sivuun).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista. Ja tosiaan, senttimääriin ei kannata mitatessa tuijottaa, vaan ennemmin tuumiin. Tai vähentää senttimääristä suosiolla se 10-15 cm.

   Jotkut naiset (esimerkiksi mainitsemani Bras I hate-blogin pitäjä) pitää löysemmästä ympäryksestä, eli sellaisesta joka on lähellä rintakehän senttimetrimittaa. Tällainen mieltymys on usein hyvin hoikilla naisilla, joilla ei ole paljoa pehmustetta rintakehän ympärillä tai pienirintaisilla naisilla. Pääsääntöisesti kuitenkin ajattelen, että senttimäärämittaa isompaa liiviä ei tulisi koskaan käyttää ja useimmiten mittaa täytyy pyöristää 1-3 kokoa alaspäin. :-)

   Samaisessa blogissa on muuten puhuttu noista "nousevista" ympäryksistä, jotka on tosiaan leikattu kuppiin nähden nousevassa kulmassa.

   Delete
 4. Thanks for making quadboob and sideboob the same phenomenon. That's a very good way to spell it. I've always quadboobed to the sides before but I never understood it was actually quadboob.

  /Branarchist

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks for your comment and I'm so glad my explanation was useful!

   Delete
 5. Hei, olipa kiva ylläri löytää tämä blogi! Olen kamppaillut liiviongelmien kanssa pitkään kun ympärys on 70 ja kuppi huitelee I/J/K lukemissa.. Olen tilannut Lumingeriesta imetysliivit kolme vuotta sitten, oli ainoa mahdollinen paikka josta tämän kokoiselle löytyi imetysliivit! Tilasin myös muistaakseni briteistä jotain mutta arveluttaa siellä vaihto/palautuspalvelun toimivuus.

  Nyt olen tilannut Lumingeriesta liivejä ja uima-asuja, kokeilurumba on kesken. Ensimmäinen setti oli kokoa 75 H/HH eikä mikään sopinut. Minua häiritsee näissä brittiliiveissä kainaloista liian korkeat kaarituet, ne painaa kainaloon! Vertasin kaaritukea nyt käytössä oleviin Primadonna liiveihin (70I) ja kaarituki oli kainolosta 3cm korkeampi brittiliiveissä!

  Löysin myös toisen suomalaisen nettikaupan: http://www.annella.fi/ täältä myös tilaisin jotain mutta eivät ole vielä tulleet.

  Jään seuraamaan blogia, tämä kommentti oli nyt tällainen vähän kaikkea, ei tainnut tämän postauksen asiaan liittyä mitenkään :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten kiva kuulla, että tykkäät blogista. Tuosta brittiliivien korkeudesta: mitä merkkejä olet kokeillut?

   Panache on käsittääkseni usein ongelmallinen ainakin lyhyttorsoisille naisille, joille kaarituet usein painavat kainaloon. Ilmeisesti Freya on monelle parempi, Curvy Kate ei ole myöskään itselleni aiheuttanut ongelmia. Paras tässä mielessä taitaa olla Ewa Michalak, jonka kaaritukien en ole koskaan kuullut tökkivän ketään kainaloon. :P

   Olethan varmistanut, ettei tökkiminen johdu muista istuvuusongelmista? Kaaritukia voi vähän taivuttaa etteivät ne ole ihan littanat, jos kyse on siitä että ne eivät muotoudu kaareutuvaan rintakehään. Onhan kaaritukien keskiosa kiinni rintakehässä?

   Delete
 6. Tuo eka kohta ei vaan pidä kaikilla paikkansa, jos on rinnat luonnostaan tosi lähellä toisiaan niin mikään liivi ei ikinä istu keskeltä rintakehää vasten, se on täysi mahdottomuus

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse asiassa se ei ole mahdotonta! Tämä on minulle hyvin tärkeä asia, koska omat rintani ovat hyvin lähekkäin toisiaan, joten olen kamppaillut tämän kanssa.

   Korkeat liivit eivät (todennäköisesti) istu minunlaisillani naisilla kiinni rintakehässä, mutta plunge-mallit eli keskiosaltaan matalat mallit istuvat kyllä. Useimmitenhan rinnat ovat aika ylhäällä "kiinnittyneet" toisiinsa ja alhaalla on enemmän tilaa.

   Lisäksi monessa rintaliiviliikkeessä jankutetaan tätä samaa asiaa, vaikka 99,9%ssa tapauksista kysymys on vain ja ainoastaan liian pienestä kuppikoosta.

   Delete
 7. Hei!

  Minulla on liivien kanssa seuraavanlainen ongelma. Oma rinnanaluksen ympärysmittani (napakka) on 84 cm. Siiryin muutama vuosi sitten käyttämään ympärykseltään 80 cm liivejä ja nyt käytössä on 75 (tai 34 UK). Kuppikoko vaihtui samalla D -> F/G, jälkimmäinen suurimmassa osassa. Pidän napaksta ympäryksestä, mutta suurimmassa osassa 75/34 ympäryksellä olevia liivejä on se ongelma, että napakkuus tulee koko liivien ympäryksestä eli liivit venyvät koko ympärykseltään ja samalla kaarituet venyvät sivuille litistäen kuppia. Ongelma helpottuu tietenkin ottamalla isompi kuppikoko, mutta napakka ympärys venyttää niitäkin ja liivit eivät istu kovin kauniisti. Esimerkiksi omistamani Curvy Katen perusliivit koossa 34FF näyttää juuri tämän ongelman takia siltä, että rinnat ovat todella kaukana toisistaan. Omat rintani ovat luonnostaan kaukana toisistaan, mutta tämä efekti vain korostuu kyseisissä liiveissä.

  Hyviä neuvoja tilanteeseen? Valitsemalla 80 cm ympäryksen liivien kupit pysyisivät kauniimman muotoisina, mutta pidän napakasta ympäryksestä muuten. En tiedä pitäisikö tilata kunnon satsi liivejä sovitettavaksi ja samalla katsoa, miten eri mallit vaikuttavat tilanteeseen.

  Kiitos mukavasta blogista!

  Tiitu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa! Kaaritukien täytyy vähän venyä, jotta ne muotoutuvat kroppaan, mutta tosiaan joskus siitä voi olla haittaakin. Tulee mieleen, että ongelmaan voisi olla kolme ratkaisua.

   1) Vahvemmat kaarituet
   Ainakin Panache (ja sen sisarmerkit, esim. Masquarade) ovat käsittääkseni jykevillä kaarituilla varustettuja. Freyalla olen kuullut olevan heikot kaarituet, Fantasie on käsittääkseni hieman parempi.

   2) Kapeammat kaarituet
   Jos kuppi on muutenkin kapeampi, venyminen ei haittaa niin paljon. Esimerkiksi Ewa Michalakilla ja Freyalla puhutaan olevan kapeammat kaarituet.

   3) Kapea kuppien keskiosa
   Kun kuppien keskiosa on kapea (esim. Ewa Michalak, pienemmissä kupeissa myös Freya), eivät rinnat leviä sivuille. Oletko kokeillut ommella Curvy Kateistasi keskiosaa kapeammaksi? Se on helppo tehdä vaikka käsin, nipistämällä vain kaaritukien välisen osan sormiensa väliin ja ompelemalla "kiilan".

   Toivottavasti joistain näistä vinkeistä on apua! Palaa asiaan, mikäli tulee vielä kysyttävää. :-)

   Delete
 8. Hei, mistä kannattaisi lähteä metsästämään kauniin, pyöreän profiilin liivejä joista kaarituki ei nouse korkealle kainaloon. Mallista riippuen koko on jotain 75 hh:n tienoilla.
  Vaihtoehtoina tuntuu olevan joko hiukan liian pieni kuppi tai ikävä tunne kainalossa. Tai tötterötissinen profiili.
  Parasta olisi vielä jos malli ei olisi täyskuppi, vaan jättäisi pelivaraa kaula-aukon koon kanssa... ja huippua olisi jos kuppi olisi napakkaa, tukevaa materiaalia...

  Tintti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa, pahoittelut että vastaus on viipynyt. Oletko kokeillut Ewa Michalakeja tai Cleon liivejä?

   Delete
 9. Ostin itse juuri changelta uudet liivit itselleni, olin jo aikaisemmin käynyt liikkeessä vain sovittamassa liivejä ja arvioimassa mikä on oikea kuppikokoni (65J). Tällä kertaa myyjä antoi minulle 65F kokoa olevat liivit, joiden tiesin olevan liian pienet, myyjä sanoi että se olisi ollut oikea kokoni.

  En kuitenkaan tyytynyt vain yksien liivien sovittamiseen, vaan kokeilin taas kerran noin 10 eri liiviä. Mainitsin myyjälle edellisestä sovitus kerrasta ja kuppikoosta. Lopulta löysin tuskaisten sovitusten jälkeen, lähes oikean kokoiset liivit, sillä suomessa ei myydä perusmalleissa kokoa 65J tai ainakin liivejä on todella vaikea löytää.

  Lopulta päädyimme myyjän kanssa kokoon 65I joka oli mielestäni parhaiten sopiva koko (tarvitsin epätoivoisesti uudet liivit). Myyjä totesi, että olin ollut koon suhteen oikeassa ja sanoi kuppikokoni johtuvan siitä, että rintani ovat niin kiinteät.

  Ja nyt on lähtenyt tilaus brastopille ja tulossa on 30G liivejä. Eli tämän hetkiset liivit täyttävät listan kriteereistä 2/3 :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva juttu, että olet löytänyt parempia liivejä ja kiitos kommentistasi. :-)

   Delete
 10. Itse olen aika myöhäisherännäinen liivikokoni suhteen. Vielä reilu kuukausi sitten käytin ihan tyytyväisenä liivejä 85D-90E. Olen sittemmin tutustunut mm. Lumingerieen ja sen pitäjän blogiin ja sitä kautta löytänyt itselleni oikean koon. Ensin siirryin käyttämään Gorsenian liivejä koossa 90F, mutta noissa kuppi on liian pieni ja joudun laittamaan hakaset alusta asti ihan tappiin. Ihan viimeisten viikkojen aikana olen vihdoin löytänyt itselleni hyvän kokoisia liivejä. Minulla on lähinnä Panachen (Cleo, Tango II Plunge) ja Curvy Katen liivejä. Panachesta minun on näköjään pakko ottaa 1-2 kuppia suurempi koko kuin Curvy Katen liiveistä. Nyt tosin olen vielä jäänyt hieman miettimään, että saisiko Curvy Katestakin olla vielä yhdellä kupilla suurempi koko. Panachesta käytän siis koko 38G ja Curvy Katesta 38FF. Nyt ongelmana onkin vain se, että minulla on kaapissa monet väärän kokoiset liivit, joista pitäisi hankkiutua eroon. Missähän tuollaisiakin kannattaisi yrittää myydä, kun en liian halvalla haluaisi noista kuitenkaan hankkiutua eroon.

  ReplyDelete