Friday, February 17, 2012

Ympärysmitan valinta / Finding the right band

Rintaliivin ympärysmitta tarjoaa 90 % tuesta, joten sen täytyy olla tosi tiukka. Monet isorintaiset ja liivivalmistajat jauhavat leveistä olkaimista, mutta edes isoille rinnoille ei tarvita erityisen leveitä olkaimia. Toki olkaimet saattavat painaa, jos ne ovat aivan narun levyiset, mutta pääasiallisesti olkainten hiertäminen tarkoittaa sitä että ympärysmitta ei tarjoa riittävää tukea (eli on liian löysä) ja olkaimet kantavat rintojen painon.

Kaarituettomissa liiveissä tarvitaan kokemukseni mukaan usein vähän leveämpiä olkaimia. Ilman kaaritukia ympärys ei vain pysty kannattelemaan tarpeeksi rintojen painoa ja siksi olkaimet hiertävät helpommin. Kaarituettomissa liiveissä tarvitsen itse asiassa useimmiten vieläpä reilumman kuppikoon jostain syystä.

Mistä sitten tietää, ettei ympärymistta ole liian löysä? Aiemmin mainittu olkaimien hiertäminen on varma merkki. Lisäksi jos rintaliivit nousevat takaa vähänkin, on ympärys ehdottomasti liian löysä. Ympäryksen tulisi olla sivusta katsottuna täysin vaakatasossa, eikä nousta yhtään ylös, kuten kuvassa käy:

Kuva: Figleaves


Oikean ympäryksen voi löytää parhaiten sovittamalla, mutta mittaamallakin saa jotain osviittaa. Rintojen alta otetaan uloshengittäessä erittäin tiukka mitta ja sitten pyöristetään mieluiten alempaan tasalukuun (esimerkiksi 70 tai 75). Joskus kuulee neuvoja, että lukuun pitäisi lisätä senttejä, mutta niin ei tulisi missään nimessä tehdä. Ethän käyttäisi pikkuhousujakaan, jotka ovat leveämmät kuin lanteesi? Ohje senttien tai tuumien lisäämisestä on peräisin ajalta, jolloin rintaliivit eivät joustaneet ollenkaan ja siksi oli mahdollista valita liian pieni ympärys. Nykyään tällaisesta ei juurikaan ole vaaraa, koska liivit venyvät.

Mittaustulos ei kuitenkaan aina anna oikeaa ympärysmittaa. Minun mittani rinnan alta on 100-105 cm, mutta käytän useimmiten 90 sentin ympärystä. Joistakin liiveistä minulle voisi mahtua myös 85 sentin ympärys! Tämä johtuu siitä, että mitä isommaksi ympärys menee, sitä enemmän liivi venyy. Toisaalta rasvakudos menee myös kasaan: mitä enemmän rintakehässä on rasvaa, sitä enemmän voi mitasta vähentää.

Mitä isommat rinnat sinulla on, sitä pienemmän ympäryksen tarvitset saadaksesi rintojesi tarvitseman tuen. Muista myös, että rintaliivit sovitetaan aina uloimpaan hakaseen. Kun ne ovat aluksi sopivat uloimmassa hakasessa, voit niiden venyessä käytössä aina tiukentaa ympärysmittaa siirtymällä seuraavaan hakaseen. Mikäli uudet rintaliivisi menevät tiukimpaan hakaseen, kokeile pienempää ympärysmittaa!

In English: I think the best way to find out youe right band size is to try the bra on. Although measuring will give you some help, it doesn't always work at all. I measure 100-105 cm underbust, but I usually wear a 40/90 band. In some bras I'd propably fit in to a 38/85 band. 

That's because a bigger band stretches a lot more than a small band. Also, as I have a lot of fat tissue on my ribcage, I can easily fit into smaller bands because fat compresses. This doesn't happen if you are very thin or have a bony ribcage. Whether you measure 50 cm or 100 cm underbust, I think it's important to remember that you wouldn't wear panties that are wider than your hips.

2 comments:

 1. Väärän ympärysmitan valinta on varmaan suomalaisten perisynti.

  Mutta kyllä ärsyttää eripariset rinnat! Toinen lumpsahtaa F-kuppiin somasti, mutta toinen jää polveilevasti hyllymään etureunan yli. Jos ottaa G-kupin, niin silloin toinen lerppuu löysästi ja vailla tukea, joten olen kokeilun ja erehdyksen kautta sopinut itseni kanssa F-kupista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, eripariset rinnat aiheuttaa kyllä varmasti hankaluuksia. Luulen että F-kupin käyttäminen on ihan ookoo, kunhan vain kaarituet ja niiden ovat tiukasti rintakehässä kiinni eivätkä irtoa painamaan rintakudosta.

   Taas kehun Ewa Michalakia (ihan ilmaiseksi kylläkin :D), mutta niillä on jossain malleissa sellaiset irroitettavat toppaukset (ei vissiin kovin paksut), joilla voi symmetriaa korjata ottamalla isomman rinnan kupista toppauksen pois.

   Delete