Friday, February 17, 2012

Suomen rintaliivivalikoimat osa 1/ Buying bras in Finland part 1

Käsittelen ensimmäisenä rintaliivien ostovalikoimaa perinteisissä kaupoissa. Tässä on jotain kokeilemiani liikkeitä, joihin suosittelen tutustumaan. Teen myöhemmin vielä oman postauksen tavaratalojen valikoimista ja verkkokaupoista, joihin tutustumista suosittelen kyllä lämpimästi mikäli nämä perinteiset kaupat eivät tuota tulosta.

Freya Ashlee Koot: 60-85 B-GG (UK-mitoitus)
Ensimmäisenä alusvaatteisiin erikoistuneita kauppoja:

Funky Lady
Liikkeitä Helsingin ja Espoon lisäksi Keravalla ja Lahdessa. Helsingin Fredan liike on erikoistunut isojen rintojen alusvaatteisiin: merkkeinä muun muassa Prima Donnaa, Curvy Katea, Freyaa, Fantasieta... Funky Ladyn ongelmana on turhan rajoittunut kokovalikoima: löytyy pieniä ympäryksiä isolla kupilla ja isoja ympäryksiä EU-koossa H-kuppiin asti. Valitettavasti isoja kuppeja ei löydy isoista ympäryksistä, vaikka merkkejä olisi vaikka kuinka. Esimerkiksi Curvy Katessa ympärysmitat loppuvat 85:een, vaikka isompiakin olisi saatavilla.

Mikäli sinulla on EU-koossa H-kuppikokoa pienempi kuppi tai ympärys alle 85:n, luulen sinun löytävän Funky Ladysta kuitenkin hyvän valikoiman liivejä. Myyjät kuitenkin yrittävät saada asiakasta ostamaan vääränkokoisia liivejä: minulle myytiin Prima Donnan H-kuppi vaikka kaarituet eivät edes levänneet rintakehää vasten ja jouduin painamaan rintani kuppeihin, etteivät ne vaeltaisi ulos. "Kato noi kupit venyy käytössä" oli myyjän perustelu sille, että minun kannattaa ostaa selkeästi vääränkokoinen liivi. Poistuin liikkeestä 80 euroa köyhempänä ja olen viettänyt useita päiviä Prima Donnan liivit ylläni odottaen kotiinpääsyä ja liiveistä vapautumista. Luota siis ennen kaikkea omaan arvostelukykyysi ja opiskele itse, miten rintaliivien kuuluisi istua päälläsi!

Wiipurin Erikoiskorsettiliike
Helsinkiläinen WEK ei tarjoa kovin kummoista merkkivalikoimaa Prima Donnan lisäksi ja sovituskin oli siellä kerran käydessäni katastrofaalista. Mainitsen liikkeen kuitenkin sen takia, että se tarjoaa ompelupalveluja: siellä voi ilmeisesti korjauttaa jo olemassa olevia liivejään tai teettää omiin mittoihin sopivat liivit. Ompelupalveluista minulla ei ole kokemusta, mutta kuvittelisin ainakin korjaustöiden onnistuvan, mikäli liivit ovat esimerkiksi liian löysät tai toinen rinta suurempi kuin toinen. Valikoima saisi olla osin myös nuorekkaampi ja ennen kaikkea laajempi: täälläkään ei ole minun kokoluokassani juuri muuta kuin Prima Donnaa (jossa on siis minulle kuitenkin liian pienet kupit) tarjolla.

Change
Change on nuorekkaan imagon liiviliike, jossa on paljon isompiakin kuppeja tarjolla. Kokemuksieni mukaan liivit eivät kuitenkaan sovi ainakaan minulle: oikeaa kokoa on todella vaikea löytää, kun liivit ovat niin venyviä että lähes kaikki näyttää sopivan.

Changella on myös verkkokauppa, mutta sitä en ole koskaan kokeillut. Voi hyvin olla, että Changen liivit sopivat hienosti vähemmän raskaille rinnoille kuin omani. Muista kuitenkin ottaa normaalia kokoasi pienempi ympärys ja isompi kuppi, niin saat todennäköisemmin oikean koon. Changessa sovituksen taso vaihtelee tosi paljon, mutta ihan räikeimpiä virheitä en ole Changen palvelussa huomannut. Positiivista on se, että liivit ovat huomattavasti edullisempia kuin muissa rintaliiviliikkeissä!

Asuinpaikastani johtuen mainitsemani liikkeet ovat nyt aika pääkaupunkiseutukeskeisiä, mutta kertokaa kommenttiboksissa mistä te ostatte liivinne? Mistä liikkeistä on hyviä, mistä huonoja kokemuksia? Kertokaa myös, onko ovatko myyjät valinneet mielestänne oikean kokoiset liivit.

In English: I live in Helsinki and here is basically two options for bras in my size: Prima Donna in 95H which is way too small in the cup and then there's Change of Scandinavia. Change does have a good range of sizes but the bras are very stretchy and sometimes give the dreaded pointy, east-west-look.

 I'm so sad about all the money I've wasted in badly fitted bras when the fitters are desperately trying to sell me something and they just don't cater for my size. I believe in Helsinki's speciality shops there's a prettt good size range for bigger cups but above 36/85 band the H cup in EU-sizing is the biggest. That's just sad...

9 comments:

 1. Heti kun jaksan lähteä Helsinkiin niin käyn kyllä tuolla Funky Ladyssä, luulen, että minulle sielltä löytyisi hyvinkin istuvat liivit, jos tarjolla on pieniä ympäryksiä ja isoja kuppeja :)

  Change on minun lempiliikkeeni, koska se on lähes ainoa liike Turussa, josta löydän kokoani (Stocka, Wiklund ja Husso myyvät lähes aina eioota). Vaikka kuppini onkin F, niin tällä ympryksellä rinta on loppupeleissä aika pieni, joten Changen liiveissä en ole huomannut tukevuusongelmia. Myyjät ovat olleet ihania ja ensimmäistä kertaa siellä käydessäni mittaili myyjä minut aika tarkasti ja kokoja soviteltiin useita ennen kuin päädyttiin oikeaan. Eli tyytyväinen olen ollut :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti Funky Ladystä löytyy sinulle liivejä! En nyt ole tarkemmin katsonut pieniä ympäryksiä siellä sattuneesta syystä, mutta ainakin sellainen mielikuva minulle on jäänyt että siellä niitä myytäisiin. Ainakin Helsingin Stockalla myydään Elle MacPhersonia, jolla on todella tiukat ympärykset. Mikäli niistä vain kupit riittävät, kannattaa kokeilla joskus!

   Toden totta, F-kupin rinta ei ole ollenkaan suuri jos ympärys on pieni. Sinulle Changen liivit varmasti riittävätkin tukitasoltaan! Lisäksi siellä taitaa olla paljon valikoimaa sinun kokoluokassasi. :-)

   Delete
 2. Sattuisitko tietämään, mihin UK-kuppikokoihin asti Funky Ladyn liivit menevät pienissä ympärysmitoissa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Päätin sitten käydä katsomassa, ympärysmitassa 60 isoin tarjolla oli (kaikki ovat sitten UK-kokoja) F ja ympärysmitassa 65 GG. Kumpiinkaan en mahtunut, joten yrittivät myydä 70GG:tä, ympärykseltään minulle aivan liian suuria liivejä. :D

   Delete
  2. Ah, hyvä kun kirjoitit vielä. Unohdin asian, vaikka olin kysynyt Funky ladyn Facebook-sivuilta asiaa. Minulle veastattiin näin:

   Decossa ja Arabellassa meillä on kuuskymppiset G-kuppiin. Kuusvitoset otetaan kaikkiin mitä vaan tehdään! Moni joka kysyy noita kokoja, on yhden toisen ketjun asiakkaita ja meillä ympärykset on paljon tiukempia ja kupit isompia. Harva meillä on 60-ymp, mutta kuitenkin niin moni, että niitä on aina muutamasta sarjasta! Niin, ja olkaimettomistahan on 65-ymp myös paljon! Ja biksuista!

   No jep. Harva varmaan on 60-ympärystä tarvitseva, kun heillä ei sellaista kokoa juurikaan ole ja kaikille kysyville yritetään tuputtaa isompia kokoja, kuten sinunkin kokemuksesi osoittaa. :-( Asiantuntematonta palvelua.

   Delete
  3. Jep. Ja kauppaan tullessani myyjä vähän kyseli että olenko varmasti yli D-kupin. Oli kyllä kokoarvio aika räikeästi väärässä. :D
   Päädyin sitten ostamaan Changesta liivit kokoa 65J, ympärys nyt oli liian iso ja kuppi liian pieni (center gore doesn't sit flat on my sternum -näin sitä käy kun luen liikaa rintaliiviblogeja englanniksi, ei osaa enää suomea kirjoittaa) mutta kupin kangas oli niin venyvää ettei ylitse pursuilua ole. Eiköhän näillä pärjää siihen assti kunnes saa netistä tilattua, Bravissimolta.

   Delete
  4. Hahha, mullakin on tuota samaa ongelmaa, etten osaa rintaliivisanastoa suomeksi. :D

   Oon oikeastaan aika kyrsiintynyt koko Funky Ladyyn, niin surkeaa palvelua sieltä olen saanut eikä tietous vaikuta olevan perus-Lindexiä kummempi. Multakin on siellä kysytty, että oletkohan oikeasti yli G-kupin, tuskin... :P

   No mutta Bravissimoon vieköön tiesi! Ebaystakin löytää välillä superhalvalla liivejä, jos vain tietää mitä kokoa tarvitsee mistäkin merkistä. :-)

   Delete
  5. Tuntuu kyllä, että et ole tainnut käydä Funky Ladyssa vuosiin... Siellä on hyvin i-kuppiin asti, useissa Primadonnan liiveissä ja ihan yli metrinkin ympäryksiin! Ei täällä Suomessa ole kenelläkään niin paljon värejä, eikä kokoja hyllyssä. Ei tarvitse tilata, voi vaan hakea! Miten olet saanut huonoa palvelua? Siellä on eri myyjiä ja kaikki on kivoja! Tietämys on ihan huippua ja jos eivät tiedä, niin kysyvät. Tilatkaa vaan nettikaupoista, niin kohta suomessa ei ole yhtään kauppoja jossa sovittaa!

   Delete
  6. Olen käynyt viime kerran noin puoli vuotta sitten joten en ihan ymmärrä mistä puhut.

   Fredan liikkeessä, joka on erikoistunut isoihin kokoihin, oli ei ollut H-kuppia isompaa ja tarjolla ainoastaan Prima Donnaa, joka ei H-kupissa minulle riitä missään nimessä. Eivät tarjoutuneet tilaamaan, mutta ehdottivat että otan isomman ympäryksen (joka ei ole sopiva tapa saada kuppia isommaksi, koska tuki kärsii).

   Kävisin ERITTÄIN mielelläni Funky Ladyssa, mikäli siellä olisi kokoani ja isoissa koossa tarjolla muutakin kuin Prima Donnaa. Olisin jopa valmis maksamaan kaksinkertaisen hinnan nettikauppoihin verrattuna! Väärän kokoisista liiveistä en sen sijaan maksa enää senttiäkään.

   Delete