Saturday, February 25, 2012

Rintaliivikoon mittaaminen / Measuring your bra size

Tärkeintä rintaliivikoon mittauksessa on mitata oikea rinnan alta ympärys. Suosittelen, että mittaat ympäryksesi pehmeällä mittanauhalla uloshengittäessä. Mittanauhan tulee olla heti rinnan alla, vaakasuorassa sivusta katsottuna. Mittanauhan saa pingottaa varsin tiukalle varsinkin jos sinulla on rasvakudosta rintakehässäsi, sillä rintaliivit venyvät aina ja rasvakudos menee helposti kasaan.

House of Fraser

 Jos mittaustuloksesi on vaikkapa 65, suosittelen sinua kokeilemaan rinnanympärystä 60. Valitse aina pienempi rintaliivikoko kuin mittaustuloksesi.

Kuppikoon saat selville mittaamalla rinnanympäryksen rintojen päältä. Tämä mitta otetaan löysästi. Ota mitta niin, että sinulla on parhaiten istuvat rintaliivisi päälläsi.

D-kuppia isommille rinnoille suosittelen esimerkiksi Lumingerien laskuria. Valitettavasti laskuri ei kuitenkaan mittaa D-kuppia pienempiä rintoja tai ympärystä 60 pienempiä ympäryksiä (joita ihan oikeasti on olemassa!). Kokeile kuitenkin syöttää mittasi laskuriin, sillä kokosi voikin yllättääkin sinut. Laskurin kanssa samalla sivulla on myös muuta mainiota tietoa rintaliivikokojen laskemisesta suomeksi. Muista, että laskurien antama koko on vain avuksi oikean koon selvittämisessä: rintojesi muoto, kiinteys ja rintaliivimerkki vaikuttavat kaikki tarvitsemaasi kokoon. Laskurin antamaa kokoa kannattaa kuitenkin käyttää aluksi ja selvittää tarkka koko sovittamalla. Esimerkiksi itse tarvitsen ilmeisesti kahta kokoa pienemmän ympäryksen kuin Lumingerien laskuri ehdottaa. Vain hieman ylipainoisille tai hoikille naisille tämän laskurin antama ympärysmitta voisi kuitenkin olla juuri sopiva: rasvakudos puristuu kasaan ja isompi ympärys venyy enemmän kuin pieni, joten tarvitsen mittoihini nähden paljon pienemmän koon kuin hoikemmat naiset.

Tämän laskurin avulla voi mitata myös D-kuppia pienempiä kuppeja ja pieniä ympäryksiä. Sitä voi toki käyttää myös suurempien rintojen laskemiseen. Minulle tämä laskuri antaa saman kuppikoon, mutta yhden rinnanympäryksen pienemmän koon kuin Lumingerien laskuri. Omalla kohdallani tämä laskuri pitää paremmin paikkaansa: Lumingerien laskurilla saan liian ison ympäryksen. Tämä laskuri antaa sinulle eri maiden rintaliivikoot, joista Suomessa useimmiten käytetään EU-kokoa. Jotkut merkit, kuten Curvy Kate, käyttävät UK-kokoa ja niistä puhun useimmiten täällä blogissani.

On kuitenkin muistettava, että eri rinnoille eri laskurit toimivat eri tavoilla. Tämän takia suosittelenkin kokeilemaan ainakin kahta laskuria ja katsomaan, millaisia mittaustuloksia saat. Oman kokemukseni perusteella toiseksi mainittu laskuri on paikkaansapitävämpi, mutta jollekin toiselle Lumingerien laskuri voi yhtä hyvin olla parempi.

Varo kuitenkin huonoja laskureita ja mittaustapoja! Ainakin Playtex ja Victoria's Secret ovat tunnettuja aivan väärien kokojen antamisesta sekä liikkeissä että laskureissa.

Rintaliivikoon mittauksesta on kirjoitettu englanninkielisissä blogeissa paljonkin. Suosittelen tutustumaan ainakin seuraaviin, mikäli osaat englantia:

Eternal Voyageurin taulukko rintaliivikoista (UK-koot)
Eternal Voyageurin mittausohje
Boosaurus-blogin mittausohje
Thin and Curvy -blogin mittausohje

In English: Above there's a list of useful links about measuring yourself for bra sizes. I won't write a long post about this subject in English, because as you can see, there's a lot of great posts already written about that topic. Please feel free to add links to the comment box as these are just some posts that came up at the top of my head!

I also have links to two different bra size calculators:

The first one is from a Finnish webshop Lumingerie. This is a pretty accurate one, but I did get a band size 1-2 bands too big. I do think that this calculator could be better for slimmer women, as I have a big band size which will stretch anyway more than a small one. Also, you have to remember that the more fat tissue you have in your ribcage the more you have to decrease from your measure as the fat compresses easily. So, even though it didn't quite work for me it very well might work for you.

The second one was more accurate for me as it gave me 90HH (UK). I don't know if this would give a too tight band size for slimmer women or if it gives a tighter band for the bigger measures? Anyway, I recommend using at least two calculators and checking out what they give you. After that, you're ready to try on some bras!

Please, be aware of bad calculators! At least Victoria's Secret and Playtex are known for giving you the wrong size in-store and online.

4 comments:

 1. Täytyy sanoa että Lumingerie antoi liian löysän mitan minullekkin. Ympäryysmitta on 76-78cm, ja olen tyytyväinen koossa 30F/FF (65F/FF), ja taulukko ja laskuri suosittelisi 32 (70) rintaliivin ympäryysmittana. Onneksi asun NYC:ssä, jossa on paljon vaihtoehtoja ja voin kokeilla ja tilata helposti. Kiva lukea Suomalaista blogia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai täällä olikin vielä yksi vastaamaton kommentti, pahoittelen. :-)

   Ai kuinka hyvä tietää, että Lumingerien mitta antaa turhan löysän mitan pienempiympäryksisellekin. Harmi tietty sinänsä, mutta onneksi se nyt ei ilmeisesti yhtä kokoa enempää heitä.

   Delete
 2. Moi, mittasin tolla sun linkittämällä laskurilla oman ensimmäisten rintsikoitten koon. Vastaus oli eun kohalla 60a. Eli omasta mielestäni ehkä jopa tarttisin rintsikat mutta en oikeestaan ilkee äitille mennä tästä puhumaan. Mutta mikäs olisi sinun mielipide tarvitsenko liivejä?
  Tv. 13v tyttö

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! En usko, että välttämättä "tarvitset" liivejä. Jos rintakudosta olisi enemmän, rinnat saattaisivat tuntua epämukavilta kävellessä. Sinulla ei varmaan ole tällaista oloa, kun liikut?

   Sitten voit tietysti pohtia, haluatko käyttää rintaliivejä. Se on ihan oma valintasi! Voisit tietysti näin alkuun etsiä kaarituettomia liivejä, jotta pääset harjoittelemaan liivien käyttöä ja kokeilemaan, miltä liivit tuntuvat päällä. Luulen, että monissa kaupoissa myydään kaarituettomia liivejä ainakin koossa 65A, jos ei 60-ympärystä löydy. Kysele myyjiltä rohkeasti kokoa 60A tai 65A tai AA!

   Jos haluat ihan oikean kokoiset liivit (eli tuon 60A), luulen että sinun täytyisi tilata netistä. Siinä taidat tarvita äidin apua. Mutta suosittelen kokeilemaan kaupoissa liivejä päälle ensin, ja pohtimaan haluatko alkaa käyttää liivejä.

   Hyviä kauppoja voisivat olla Lindex ja varsinkin Sokos. Ehkä myös Anttilasta voisi löytyä sopivat rintaliivit.

   Delete