Monday, February 20, 2012

Huonosti istuvia rintaliivejä mediassa / Badly fitted bras in the media

Ajatuksemme hyvin istuvista rintaliiveistä on vääristynyt muun muassa sen takia, että mediassa naisilla on erittäin usein huonosti istuvat rintaliivit. Otan tässä esimerkiksi alusvaatekuvan Lola Wallinkoski (ent. Odusoga). Tarkoitukseni ei ole missään nimessä haukkua kuvassa esiintyvää naista: hän on mielestäni oikein kaunis ja tuskin saa itse vaikuttaa kuvauksissa käytettyihin alusvaatteisiin. Tarkastelen siis pelkästään rintaliivien istuvuutta, en arvostele Lolaa millään tavalla.

Alkuperäinen kuva: Iltalehti
Kyseisessä kuvassa näemme siis, että kupit ovat liian pienet, koska kainaloissa näkyy rintakudosta, jota kutsutaan usein "kainaloläskeiksi". Kaarituen keskiosa ei ole tiukasti rintakehässä kiinni, joka tarkoittaa useimmiten liian pientä kuppia, joskus myös liian suurta ympärystä. Vaikka kuvassa rinnat muodostavatkin kivan näköisen vaon, sivusta katsottuna rinnat todennäköisesti pursuaisivat ilkeästi kupeista ulos muodostaen "tuplatissit".

Olkaimet painavat selvästi olkapäihin kipeät painaumat: olkaimet kantavat suurimman osan rintojen painosta, koska ympärys on liian suuri. Kaarituet ovat selvästi irti rintakehästä eivätkä voi täten tarjota tukea rinnoille, kun ympärys on liian suuri.

In English: This is a picture of our beautiful Miss Finland from 1996. She's definately gorgeous but it just hurts my eyes to see her in this bad fitting bra. Her shoulder straps are clearly digging in: a sign of a too big band. Her wires aren't even touching her ribcage: another sign of a too big band. 

She also has way too small cup: the central gore doesn't touch her sternum and she's got some armpit fat, too. If you'd look at her from the side, you'd propably see some serious quadraboob, too. The bra is sitting pretty low on her body; I guess that's because she's wearing a too small cup...?

EDIT: Sophia Jenner kirjoitti juuri mediassa esiintyvistä naisista, jotka käyttävät väärää rintaliivikokoa ja vääristävät kuvaamme siitä, miltä rintaliivien kuuluu näyttää. Käykää katsomassa!
Sophia Jenner just wrote about how media distorts our thoughts about how a properly fitted bra should look like. Please, go visit that great post!

13 comments:

 1. Mitäs tehdä, jos on eri paria rinnat? :O Toinen C ja ja toinen B?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eriparia olevat rinnat ovat kyllä vähän hankala juttu. B-C-kokoisille rinnoille myydään kyllä käsittääkseni rintaliivejä, joissa on poistettavat toppaukset.

   Suosittelisin ostamaan isomman rinnan mukaan ja poistamaan sitten isomman rinnan puolelta toppauksen. Käsittääkseni tällaisia liivejä myydään ihan Lindexillä yms. ketjuliikkeissä, mutta sellaisia saa myös tilattua esimerkiksi Ewa Michalakilta. Oletko koskaan kokeillut tällaisia liivejä?

   Jos löydät hyvät liivit ilman poistettavia toppauksia, uskoisin että sinun kannattaa ostaa C-kuppia ja mennä ompelijalle, joka voi ommella liiveihin täytteen pienemmän rinnan puolelle. Muutostöitä rintaliiveihin tekee ainakin Helsingissä Wiipurin Erikoiskorsettiliike, mutta uskoisin melkein kaikkien ompelijoiden tekevän työn ongelmitta.

   Delete
 2. Kiitos hyvästä vastauksesta. Tähän asti olen tunkenut rintani B-liiveihin, vaikka ne ovat toiselta puolelta liian pienet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, jos vastauksestani oli apua!

   Yleisesti ottaen kannattaa ottaa se isompi koko (paitsi jos ero on todella pieni, mutta kuppikoon ero on aika suuri), koska liian pieni kuppi aiheuttaa toiselle puolelle sitä, että rintakudos lähtee vaeltelemaan kainaloihin ja selkään. Lisäksi mukavuuden kannalta on käsittääkseni yleensä parempi, jos kuppi on hieman liian iso kuin liian pieni, jolloin se puristaa rintakudosta.

   Delete
 3. Hyvä esimerkki ja varmasti tosi moni käyttää just noin huonosti sopivia liivejä!
  Olis kyllä tosi epämukava olla ko.liiveissä.
  T. Anna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! Juu, tuollaiset liivit eivät voi tuntua mukavilta kun rinnat eivät saa tukea ja toisaalta rintakudosta painavat kaarituet varmasti ahdistavat.

   Delete
  2. Hei ja tuli mieleeni vielä yksi juttu: voisit kokeilla pienemmän rinnan kuppiin myös sellaista "kanafilettä", eli silikonitäytettä joka vain asetetaan sinne kuppiin. En vain osaa sanoa kuinka mukava tuollainen silikonitäyte on päivittäisessä käytössä: voi olla että muunlaiset toppaukset olisivat mukavamman tuntuisia ihoa vasten.

   Delete
 4. Rintaliivien ostaminen on mulla täyttä helv***ä. Tällä hetkellä ei ole yhtiäkään istuvia, :D. Siksi olen tilannut urheiluliiveja ja figleavesissa on tilaus nyt triumphin amourette-liiviä jota kokeilen Stockmannilla. Se on hyvä mulle, mutta siellä ei ollut kokoani n.70F/G.. Kävin erikoisliikkeessä ostamassa liivit kokoa 70G, ja ne tuntuvat liian tiukoilta ja kuppi liian isolta. Ensin tuntuivat sopivilta mutta kaarituet painavat ja menevät kainaloihin ja ympärys painaa. Ihan hukkaan meni 30e, onneksi olivat tarjouksessa. En uskalla mennä erikoisliikkeisiin etten tuhlaa taas rahaa. Mielummin kokeilen kotona tai jossain Stockmannilla rauhassa. Stockmanniltakaan ei vaan 70F tai 70G löydä pahemmin. Ei auta kuin jostain etsiä. :( Onpa hyvä että on tällainen blogi olemassa. Olen tosi väsynyt ainaiseen sopivien rintaliivien metsästämiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, ikävää että sullakin on vaikeuksia! Triumphia ei yleensä pidetä rintaliiviblogeissa kovin laadukkaana merkkejä. Sen sijaan sun kannattaisi ehkä kokeilla esimerkiksi Freyaa tai Curvy Katea, joita molempia myydään kyllä ainakin Helsingin STokkalla. Tänään oli mielestäni ainakin Helsingin Stokkalla Curvy Katen juuri tulleita liivejä koossa 70 ja kupissa G, mutta en nyt ole ihan varma oliko juuri kokoa 70G.

   Curvy Katet on kuitenkin brittikokoa, joten paljon pienempikin kuppi saattaisi sopia sulle. Ainakin Bravissimon tilauksista ja palautuksista tuli tosi positiivista palautetta tänne blogiin jossain vaiheessa, joten sieltä uskaltaa varmaan myös tilata! Sieltä saa hyvin kokoja.

   Mihin kaarituet painavat sua? Voi olla, että ympärys tuntuu liian tiukalta, vaikka oikeasti kuppi onkin itse asiassa liian pieni. Freyalla on ainakin kapeampia kaaritukia, se voisi olla hyvä merkki sulle! Niiden ei pitäisi mennä kainaloihin asti.

   Ymmärrän tuon rintaliivienmetsästysongelman. Se on niin turhauttavaa! Lisäksi luottamus näihin "asiantuntijaliikkeisiin" on ainakin mulla mennyt aivan täysin. Niin paljon paskaa olen minäkin sieltä kotiin kantanut, kun myyvät aivan vääränkokoisia liivejä.

   Delete
  2. Itsellenikin on sattunut aika kummallisia tapauksia näissä "asiantuntijaliikkeissä", ja siksi en enää niissä käykään. Koen, että tunnen oman kroppani paremmin itse, kuin joku tuntematon täti joka hetken hipelöityään tuo aivan väärän kokoiset ja malliset liivit - ja usein jostain syystä vielä ihan susirumat mummoliivit, vaikka olen nuori nainen, ja haluaisin ehkä jotain hieman kivempaa ja seksikkäämpää. Ihan kuin ainoastaan pienirintaisilla olisi oikeus olla seksikkäitä?!?

   Delete
 5. miten olisi helpoin selvittää oma kuppikokonsa ja ympärys? kuitenkin saamalla muodostumaan rinnat mukavasti?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mittaaminen on hyvä alku. Tässä mittausohjeet: http://branightmares.blogspot.fi/2012/02/rintaliivikoon-mittaaminen-measuring.html

   Kun olet mitannut ympäryksesi rinnan alta ja rinnan päältä (parhaiten istuvat rintaliivit päälläsi), syötä ne tähän laskuriin: http://www.atlastravel.nazwa.pl/mini/

   Kysy vielä, jos tarvitset apua. :-)

   Delete