Tuesday, February 14, 2012

Huonosti istuvat rintaliivit osa 1 / Signs of a badly fitting bra part 1

Liian pienen kuppikoon huomaa helposti siitä, että rinta pursuaa kupin reunan yli. Eri rinnat ovat kuitenkin erimuotoisia ja toiset pehmeämpiä ja muotoutuvampia kuin toiset, joten varmin tapa tarkkailla kupin tarpeeksi suurta kokoa on katsoa rintaliivien keskikohtaa eli sitä, jossa kaarituet yhdistyvät rintojen välissä.

Rintaliivien keskikohdan tulisi ehdottomasti olla tiiviisti rintakehää vasten eikä koskaan olla irti rintakehästä! Jos kaarituet ovat rintakehästä irti, ne eivät tarjoa juuri mitään tukea ja tällöin kaikki rintojen paino on olkainten varassa.

Jopa suuri rintaliivivalmistaja Playtex sovittaa naiset kuppikooltaan aivan liian pieniin rintaliiveihin:


Vaikka tämän videon lopulla nähtävä "oikean kokoinen" rintaliivi onkin parannus aiempaan, eivät kaarituet lepää rintakehää vasten vaan ne painavat rintakudokseen. Tällainen liivi ei siis tarjoa isojen rintojen vaatimaa tukea, vaan rinnat vain riippuvat liivien varassa sen sijaan, että liivit aidosti tukisivat rintaa. Kaaritukien tulisi siis ympäröidä rintaa tiukasti koko matkaltaan: oikean kokoiset kaarituet muodostavat ikään kuin kapselin, jonka sisällä rinta voi levätä kaaritukien varassa.

Monet yritykset kuitenkin mainostavat asiakkaille myös tällä tavalla istuvien liivien olevan oikeankokoiset. Tähän lienee vain yksi syy: on helpompi myydä asiakkaille vain kuppeja A:sta D:hen ja sovittaa osa asiakkaista vääränkokoisiin rintaliiveihin kuin valmistaa rintaliivejä AA:sta K-kuppiin ja lisäksi tehdä ympäryksiä aina 55 senttimetristä 100 senttimetriin.

Näemme tällä tavalla huonosti istuvia liivejä joka puolella: yksi varmin keino löytää rintaliivejä, joiden keskiosa ei lepää rintakehää vasten, on katsoa melkein minkä tahansa merkin alusvaatemainoksia. Niissä tämä valitettava ilmiö on enemmän sääntö kuin poikkeus.

On kuitenkin huomautettava, että joskus rintaliivin keskiosa voi olla irti rintakehästä myös siitä syystä, että ympärys on liian suuri; varminta onkin pukea päälleen niin tiukkaympäryksinen liivi jossa vain voi mukavasti olla. Tiukkoihin ympäryksiin tottuu ja liivit myös löystyvät ajan myötä. Lisäksi aina voi käyttää rintaliiveihin saatavia jatkopaloja, mikäli ostettu liivi osoittautuukin liian epämukavaksi. Mieluummin siis liian tiukka kuin löysä ympärys!

In English: Playtex is famous for their bad fitting advice and this video shows how they are again fitting a woman in a too small cup. The central gore doesn't stay flush against her ribcage and she is kind of bulging out, too: as this seems like a full cup bra, there shouldn't even be this much cleavage. 

I think the cup is often too small when the central gore is sticking out, but it may also be because of a too loose band. When the band isn't tight enough the bra has room to move around the torso. Safest bet would be to size down in the band and maybe two or more sizes up in the cup. I just hate the way this kind of bad fitting advice is just confusing women and making it harder to be comfortable in your bra.

6 comments:

 1. Just niin asiaa! Mieluummin ympäryksestä tosi napakka liivi, niin ei ala roikkumaan koko etulaitos. Oikea ympärysmitta ja kunnon kaarituet saavat liivit pysymään sivusta katsottuna vaakatasossa koko päivän. Liian löysissä liiveissä hakasosa siirtyy vähitellen päivän mittaan ylöspäin. Nimim. 80F enkä ole vielä täydellisiä löytänyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, juuri niin. Nauratti kyllä aika tavalla tuo termi 'etulaitos', aika osuva sana tällaisille raskaamman sarjan rinnoille. :D Teen vielä myöhemmin erillisen postauksen liian löysistä ympäryksistä ja niiden aiheuttamista ongelmista. Nämä rintaliiviongelmat kun usein riippuvat toisistaan, niin tulee helposti sivuttua muitakin aiheita vaikka haluaisikin pysyä yhdessä...

   Minkälaisia ongelmia rintaliivien löytämisessä sinun kokoluokassasi on? En tiedä onko tämä vain harhaa kun en itse etsi sellaisia, mutta minusta tuntuu että törmään useinkin tuon kokoisiin liiveihin. En tiedä missä päin asut, mutta käsittääkseni ainakin Stockmannit ja Sokokset myyvät kokoa 80F useissa merkeissä. Kannattaa katsastaa ainakin Freyan ja Elle Mcphersonin rintaliivit, joita olen kuullut paljon kehuttavan.

   Mikäli ongelmanasi on liian leveät kaarituet eli että kupin sivuille jää tyhjää vaikka rinnat pursuavat ulos tai kaarituet tökkivät kainaloihin, kannattaa tutustua Ewa Michalakin valikoimiin. Ne ovat todella laadukkaita liivejä ja palvelu on ollut ainakin tähän mennessä erittäin hyvää. Ympärykset vain ovat aika tiukkoja, joten omaa kokoaan kannattaa hetken miettiä.

   Delete
 2. Voi kuule, asun Ivalossa, joten olen käytännössä postimyynnin varassa. Olen tilaillut Timarcolta viimeaikoina, välillä onnistuu vähän paremmin välillä taas vähän huonommin.

  Suurin ongelma koossani on kuppikoon vaihtelut eri mallien (vaikka olisi sama merkki) välillä. Yleensä ympärysmitta natsaa, mutta kuppikoko ei. Sitten se hyllyvä massa tursuilee keskeltä muodostaen tunturimaiseman. Just. Tunnistat varmaan ongelman.

  Ostin keraan sikakalliita tanskalaisia käsintehtyjä liivejä kahdet kappaleet, olivat aivan loistavat muuten. Olkaimet olivat kaksinkertaiset ja takaa niiden kahden olkaimen välillä oli parin sentin rako. Niistä voisi oikeastaan sanoa, että oli täydellisiä liivejä. Maksoivat yli 100 €/kpl, mutta kannatti maksaa. Pidin niitä monta vuotta, viime viikolla laitoin ne roskiin, kun perkasin vaatekaapin sisältöä. Nyyhkis.. Mikään ei ole ikuista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä tosi ikävää, että suurten kaupunkien ulkopuolella liivivalikoimat ovat niin surkeat. Mikäli lohduttaa yhtään, ei se ole täällä Helsingissä yhtään sen helpompaa ainakaan tämän kokoluokan rinnoilla.

   Olen lukenut ja kuullut paljon hyvää Curvy Katesta. Sitä myydään ainakin suomalaisessa verkkokauppa Lumingeriessa, jota testasin tällä viikolla. Tähän asti palvelu on pelannut kuin unelma. Joudun kuitenkin vielä vaihtamaan tilaamani liivit pienempään (PIENEMPÄÄN, käsittämätöntä!) kuppiin. Vakuutuin kuitenkin täysin Curvy Katen malleista ja liivitkin ovat tosi kauniita. Vaikka rintsikat olivat monta kuppia liian isot, ne tukivat silti hienosti ja olivat vieläpä mukavia.

   Curvy Katen liivit ovat UK-mitoitusta, joten kupit ovat isompia kuin yleensä. Lumingeriesta tarjotaan kuitenkin apua oikean koon etsimisessä, joten voin suositella lämpimästi. :-)

   Myös Ewa Michalakin liivejä voi tilata verkosta. Niiden kanssa oman koon löytäminen on kuitenkin vähän hankalampaa, mutta ovat myös erinomaisia liivejä. Ja kauniita kuin mitkä, vieläpä!

   Toivon sullekin jaksamista tämän rintaliivipainajaisen kanssa. :-)

   Delete
 3. Pakko on vielä mäläkättää siitä, kun minimizer liivien kuppikoot loppuu yleensä D -kuppiin, dziizös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, varsinkin kun D-kuppi ei vielä edes ole mitenkään erityisen iso ellei ympäryskin ole tosi suuri. Esimerkiksi kuppikoko 65D on suorastaan pieni kupistaan.

   Toisaalta minimizer-liivit ovat usein vähän huono vaihtoehto. Rinnat eivät katoa minnekään, vaan minimizerit vain litistävät rinnat rintakehää vasten. Silloin nainen usein näyttää leveämmältä kuin muulloin, kun rinnat lisäävät vartalon leveyttä.

   Olen kuitenkin kuullut, että esimerkiksi Bravissimon half cup -liivit litistävät rintaa ja saavat rinnan näyttämään pienemmältä. Niissä taitaa olla kuppeja ainakin J-kuppiin saakka.

   Delete