Wednesday, February 29, 2012

Enemmän ja vähemmän vakavia rintaliiviongelmia / All bra problems are not equal

Kaikki rintaliivien istuvuuteen liittyvät ongelmat eivät ole yhtä vakavia. Luetellaanpa ensin niitä vakavia rikkeitä, jotka aiheuttavat rintojen roikkumista, epämukavuutta ja iho-ongelmia.

Liian löysä ympärys aiheuttaa monia ongelmia. Liivit hiertävät ihoa koska eivät pysy paikoillaan, rintaliivien selkäosa nousee ylös ja olkaimet painavat. Liian tiukkaa ympärystä ei käytännössä ole olemassakaan!

Liian pieni kuppi on toinen tyypillinen ongelma. Jos kaaritukien keskiosa ei nojaa rintakehää vasten, kuppisi ovat todennäköisesti liian pienet. Samoin on silloin, kun rintasi pursuavat kuppien yli tai rintaliivit peittävät vain osan rinnasta (huomioi kuitenkin, että half cup -liivit on suunniteltu peittämään vain osa rinnoista).Kaarituettomat liivit eivät vain kykene tukemaan rintoja kunnolla. Voit kuitenkin käyttää kaarituettomia liivejä esimerkiksi sunnuntaisin kotona oleillessa tai yöllä, jos haluat käyttää yöllä rintaliivejä. Muista kuitenkin käyttää oikeaa kokoa ja jämäkkää materiaalia olevia liivejä, esimerkiksi Panachen Sophieta.

Ei näin. / Not like this.
Rintaliivien käyttämättä jättäminen on virhe, jonka olen itse tehnyt. Kun en ole löytänyt mukavia, sopivia liivejä, on ollut helpointa vain siirtyä käyttämään pään yli vedettäviä toppimallisia "rintaliivejä" ja oleilemaan kotona ilman rintaliivejä. Palkkioksi tästä olen saanut roikkuvat rinnat, joissa on isoja raskausarpia. En suosittele!

Sitten vähemmän vakavia:

Pieni kuppien ylipursuaminen, jos kaaritukien keskiosa on kuitenkin tiukasti kiinni rintakehässä. Tällaista voi tapahtua oikeankin koon kanssa esimerkiksi aiemmin mainituissa half cup -malleissa, mikäli rintakudoksesi on kovin pehmeää. Mikäli kaaritukien keskiosa ei kuitenkaan nojaa kunnolla rintakehääsi, kuppi on ehdottomasti liian pieni!

 Hieman liian suuri kuppi ei aina olekaan liian suuri. Joskus rintaliivit ovat hieman vääränmalliset ja kuppiin jää siksi hieman tyhjää tilaa. Tämä ei ole vaarallista, jos kuppiin jää tosiaan vain vähän tilaa. Jos kupit ovat kunnolla liian isot, ne eivät tue kunnolla! Muista myös aina kerätä kainaloiden alta ylimääräinen rasvakudos kuppiin.

Kaarituettomien liivien tai toppien käyttäminen, jos on rinnat ovat erittäin pienet. Tämä on vain oma mielipiteeni, mutta jos olet todella pienirintainen – tarkoitan siis todella pienirintainen – voit hyvin käyttää kaarituettomia liivejä. Todella pienet rinnat eivät paina paljoa, eikä tukea aina tarvita siis niin paljon. Voit hyvin käyttää kaarituettomia liivejä, mutta muista että niidenkin tulee olla oikean kokoiset! Kannattaa myös välttää liian venyviä materiaaleja. Kaarituet voivat lisäksi auttaa kauniin muodon saamisessa, joten niistä on hyötyä myös erittäin pienille rinnoille.

Fortnight Lingerie
In English: All bra problems definately should be fixed, but I do think some problems are worse sins for your breasts than others. First, let's take a look at the bad bra problems:

Too big band is by far the most common problem. It causes a lot of nasty things in your bra fit: the band rises up from the back and your straps dig in. Your likely to get some nasty chafing as well because the bra doesn't stay in place.

Too small cup causes a lot of discomfort. Your wires shouldn't sit on your breast tissue! If the central gore doesn't lie against your ribcage you're propably wearing a too small cup size. The same applies if your bras only cover a part of your breast (this does not apply to half cups, which are designed to cover only about half of your breast).

Wireless bras just cant support your bust properly. However, I think you could use wireless bras when lounging around the house on a Sunday or as a sleep bra, if you want to wear one. Please, don't wear too stretchy wireless bras as they are just like being without a bra: wear quality brands, for example Panache's Sophie bra.

Not wearing a bra is the mistake I've made. As I couldn't find any bras that fit or were comfortable, I just started to slouch at home without a bra or with a really bad wireless bralette. My breasts hang very low these days and I also got stretch marks at the sides of my boobs because the tissue has stretched from all the weight. 


And now for the less severe bra fitting mistakes:


A bit of cup overspill, if your central gore is still flush against sternum isn't that bad. It can happen in those half cup or plunge bras if your breasts are very soft. That's not too bad if you wear those only occasionally, but you might want to wear balconette or full cup bras on a day to day basis.

A bit too big cup doesn't harm your breasts, if it's only a bit too big, meaning that you get only minimal wrinkles in the cup. The cup might wrinkle if you're between sizes or haven't scooped all your breast tissue inside the cup. Otherwise you might want to try a cup size smaller, because a cup too big can't support your breasts enough. But I wouldn't worry about minor wrinkling.

Wearing wireless bras or bralettes, if you're practically flat-chested isn't that bad as very small breasts don't have a lot weight to them. Don't use too stretchy materials, though, and for better shape use underwired bras!

14 comments:

 1. Totally unnecessary comment:
  I understood one of the finnish comments under the pics. I'm so proud *g* (ei näin ;) )

  and now a bit more specific ;)

  I disagree with your general rule that not wearing a bra is bad for everyone.
  If someone doesn't want to, why should they?
  If the only reason one doesn't wear a bra because there's no fitting bra in reach, THEN I totally agree with you ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, so happy for you that you understood it. :D

   I think you're absolutely right about the going braless -thing. I meant that it's a thing you shouldn't compromise IF you feel you need the support. An also, I think one should concider that carefully before starting to be braless on a regular basis as the changes that come with the tissues stretching is unreturnable. That was my unclearly written point, I'm glad that you pointed this out! If someone does not want to wear a bra, they absolutely should not and no one should have anything to say about that. :-)

   Delete
 2. Well-made structured soft cup bras can certainly support a big chest properly. Obviously not the black top on the picture though!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, I agree. I think that for example Panache's Sophie supports very well, but wireless bras also have problems.

   They don't lift the breast from the ribcage as well as wired bras and I find that they put a lot more weight to the shoulders even in the right band because there are no wires to help band to carry the weight.

   This is only my opinion, but Eternal Voyageur on Venusian Glow has also written a very detailed post about this subject. My experience might also be a bit extreme as I have very big breasts as most of the other bloggers and other women have a lot smaller band and because of that often smaller breasts too.

   But I agree on you with the fact that there is a lot of difference between badly designed wireless bras and well designed ones!

   Delete
 3. Moi! Hyvä blogi :)
  Mukava kuulla, ettei ole ongelman kanssa yksin. Mua ahdistaa aina valmiiksi alusvaatekauppaan meneminen, kun tiedän ettei sieltä kumminkaan löydy mitään. Mulla on kuppikoko 70F/65G/65H ja seki riippuu aina vähän mallista miten istuu. Tällä hetkellä olen ostanut Changesta koska siellä on yksi malli mikä sopii ja se taisi olla Sofian Full cup. Mä en käsitä miks kaikki isommat kuppikoot pitää olla sellasta mummomaista (pahoillani tästä yleistämisestä) kun ulkomaisilla nettisivuilla on isoilla kuppikoilla kauniita rintsikoita! En ole halunnut netin kautta tilata, koska en jaksa sitä palautusrumbaa.

  Oon tässä alkanut miettiin, et ehkä pitää ite perustaa joku alusvaatekauppa mikä myy isompia kuppikokoja ja vieläpä kaikilla ympärysmitoilla.. Anteeksi tämä avautuminen. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista, avautuminen tässä asiassa on aina paikallaan. :-)

   Mäkin pelkäsin pitkään netistä ostamista. Kannattaa kuitenkin harkita kotimaisia nettikauppoja! Kuluttajansuoja on niissä parempi ja ainakin Lumingeriessa (joka on siis ainoa suomalainen, josta mulla on kokemusta) palautus oli ihan superhelppoa. Toimituskulujakaan ei ole. Sen kun laittaa siihen pakettiin, jossa rintsikat tuli, mukana tulleen palautustarran mukaan ja vie postiin. Oikein yllätyin, kuinka helppoa se on. :-)

   Täytyy sanoa, että onneksi olet löytänyt yhden sopivan mallin! Se on jo hyvä alku, varsinkin kun suomalaisten kauppojen valikoimat on niin surkeita.

   Delete
 4. moi:) oon 13v tyttö ja mun ongelma on: ostettiin äisdin kaa mulle changesta rintsikat koossa 60b, 60 on kai niiden pienin ympärys. no, se rintsikoiden ympärys tuntuu ja näyttää oikeelta/hyvältä, pidän ulimmissa hakasisaa. silti olkaimet jätti pienet punaset jäljet ja löystämällä olkaaimii ne jäljet ei enään tullu. no se rintojen välissä oleva osa, jossa kaarituet yhdistyy, painaa ihooon kipeen ja punasen jäljen ja kuppeihin jää ihan pikkasen tyhjää siin ns päälliosassa, mut alaosa on ns täynnä. mitä on menny pieleen? apuuva! kiitos jos autat! t:tyttö13v:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa!

   Punaiset jäljet eivät haittaa mitään! Ne ovat aivan normaaleja. Jos sinulle jää olkaimista KIPEÄT painaumat, silloin ympärys voi olla liian tiukka. Mutta punaisuus on täysin normaalia.

   Se rintojen välissä oleva juttu on tosi ongelmallinen monelle. Voisit kokeilla laittaa vaikka vanulapun siihen ihon ja kaarituen väliin, jos liivit on vielä uudet. Sitten kun liivit pehmenevät käytössä, ongelma saattaa poistua. Jos se ei poistu, kokeile varovasti taivuttaa niitä kaaritukien kärkiä ulospäin vaikka pöytää vasten. :-)

   Kuppeihin voi jäädä vähän tilaa, jos koko tai kuppien muoto ei ole just yks yhteen sun rintojen kanssa. Se ei ole myöskään vaarallista, vaan ihan ok. Olethan kaapinut kainaloistakin kaiken "löysän" kudoksen kuppeihin mukaan, kun olet pukenut rintsikat? :-)

   Delete
 5. okei, kiitos:) ei ne painaumat kipeet ollu, punaset vaan. mä kokeilin laittaa siihen rintojen väliin just sen vanulapun mut kun se painauma oli niin syvä ja kosketusarka, niin ei se auttanu=( laitoin sen vanulapun siis joskus klo 15 aikoihin, rintsikat puin joskus klo 7:30 aikaan. olen keränyyt kaiken rintakudoksen kuppeihin:) täytyy varmaan kokeilla jotain toista mallia? en oikeen uskalla lähtee taivuttelee, jos menee rikki =( tiiätsä muuten onko changella tossa koossa (60b) t-paitarintalivejä? kiitos:) t. tyttö13v:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yleensä kaarituet kyllä kestää hyvin sen taivutuksen, mutta en ole sitä kyllä Changen liiveille kokeillut.

   Mitäs jos laitat pari-kolme vanulappua, pehmustaisiko se kaaritukia tarpeeksi? Voisit kokeilla jatkossa plunge-liivejä, eli sellaisia joissa se keskiosa on matalampi. Monelle tuo keskiosa sattuu, varsinkin jos rintakehä on luiseva ilman rasvakerrosta sen keskiosan kohdalla.

   Delete
 6. ok, kokeilen tota plunge-mallia. onks se vähän niikun t-paitarintsikka malli? siis samanlaisella/tyylisella keskiosalla?:) mulla näkyy vähän luut rintakehästä, että... johtuu varmaan siitä toi painaminen. syön kyllä hyvin, oon luonnostaan laiha/hoikka ja haluisin silti käyttää rintsikoita tukee mun rintoi, vaikkei ookaan isot.:) mun mitat on muuten 68cm rinnan alta ja 77cm rinnan päältä/ympäriltä, kuulostaaks toi susta sopivalta toi changen koko näille mitoille, ,jos osat sanoo?:)t. tyttö13v

  ReplyDelete
  Replies
  1. T-paitarintsikkamalleja on monenlaisia: yhteistä niille on vain se, että niissä on sileä kuppi. Niitä voi siis olla korkeilla ja matalilla keskiosilla.

   Tuo 60 ympärys kuulostaa sopivalta, tosin voit hyvin kokeilla ainakin muissa merkeissä myös 65-ympärystä, koska rintasi eivät paina paljoa ja saat siten ehkä enemmän mukavuutta. Kannattaa kuitenkin aina kokeilla molempia ympäryksiä muutamissa kupeissa!

   Kuppikoko saattaa olla liian pieni. Changet ovat löysiä, mutta jos löydät esimerkiksi Sokoksesta muita merkkejä, kokeilepa huviksesi 60-ympärystä ja isompaa kuppia. Sopiva kuppi voi olla sinulle 60-ympäryksessä C-DD! Se riippuu rintojesi muodosta ja muusta sellaisesta. 65-ympäryksissäkin kannattaa kokeilla isompia kuppeja.

   Pienen "lörpötyksen" saa kupeista usein pois kiristämällä olkaimia. Se ei ole vaarallista, sillä tärkeintän on että kaarituki istuu hyvin.

   Delete
 7. okei, kiitos:) mut entä jos kuppeihin jää siis vähän tyhjää tilaa lähelle keskiosaa, ja kaarituet painaa väähän rintakudosta/ihoa ja jää punane jälki sinne ns kainalon puolelle? ku kuppi ei oo kuitenkan täys... outoo. t:sama tyttö 13v:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siinä voi olla kyse kupin mallista. Ehkä se on liian kapea, mutta liian syvä? Siis punaiset jäljet eivät haittaa mitään, mutta jos kaarituet painaa rintakudoksen päälle kainalosta, silloin kuppi on liian kapea. Eli kyse on siitä, ovatko punaiset jäljet rintakudoksen päällä vai "normaalilla" iholla.

   Delete